Du skal lære af dine successer

Skrevet af: Jette Rasmussen d. 26-05-15
Tags: Succes, læring, mål, personlig udvikling

Lær af dine successerNogle siger, at man skal lære af sine fejl. For mig er det indlysende, at man lærer af at tænke på sine successer - de gange, hvor tingene er lykkedes for en, hvor man har fungeret godt, har udnyttet sine stærke sider og følt sig veltilfreds. 

Stop med at nedgøre dig selv og dine resultater og erfaringer. De er med til at gøre dig til den unikke person, du er i dag. Du skal derfor i gang med at prale overfor dig selv. Find ud af, hvad der er din passion, og pral af dine erfaringer, din baggrund og den måde, det har udviklet dig på. Find ud af, hvad der er dine stærke sider. Dem kan du bygge din virksomhed videre på.

 

Find dine stærke sider

Vi har ofte svært ved at huske, beskæftige os med og fortælle om vores stærke sider. De fleste af os er klar over vores svage sider, mens vores stærke sider desværre er mere skjulte for os.

I vores hverdag er det mere alment accepteret at tale om sine dumheder og fejltagelser end sine sejre. Vi kender det alle, når vi overgår hinanden i at fortælle: “Kalder du det at dumme sig? Nej så skal du bare høre.” Nogle mennesker suger alle de negative bemærkninger, de hører om sig selv, til sig. År efter, at disse bemærkninger er faldet, kan de stadig høre dem for deres indre øre, ord for ord og også tonefaldet. 

Tag imod ros

Hvad med rosen? Den preller af. Vi glemmer den langt lettere end kritikken. Vi kan endda finde på at kritisere den, der af et ærligt hjerte roser os. “Det kan du da ikke mene alvorligt.” “Du må have spist søm.” Vi kan også svare med en nedgørelse af os selv. “Det var ikke noget særligt at lave den gryderet. Har du ikke lagt mærke til, at den mangler et eller andet?” “Den gamle las. Den kjole er da tre år gammel.” Hvis svaret i stedet er “Tak”, kunne det tænkes, at den, der roser, har mere lyst til at rose igen. Det er egentlig mærkeligt, at det for nogle er lettere at takke for kritik end at afvise den og lettere at afvise ros i stedet for at takke for den. 

Prøv at være opmærksom på, hvordan du reagerer overfor ros. Kritiserer du den, der roser, nedgør du dig selv, eller takker du? Hvis du ikke takker allerede, så se, hvad der sker, hvis du gør det. Du vil selv føle dig bedre tilpas i situationen. 

Spørg folk der holder af dig

Du får lejlighed til at afprøve det, hvis du spørger familie, venner og bekendte om, hvad du er god til. Spørg, om de vil skrive det ned - ellers må du selv gøre det. Disse rose-sedler kan blive et meget kært eje for dig. 

Skriv også ros ned, du får uopfordret, og den ros du kan huske, du har fået gennem årene. Læs dine gamle anbefalinger, tag kopi af dem og sæt dem ind i din arbejdsmappe. Saml alle dine eksamensbeviser og kursusbeviser. Selv om du ikke var den bedste på holdet, måske endda den dårligste, har du lært noget. 

Brug rosen og den øvrige beskrivelse af dine stærke sider til at lære dig selv bedre at kende. Brug den til at indse, hvilke stærke sider du allerede har for at komme i nærheden af dine mål, og hvilke sider hos dig selv du skal arbejde med.

Skriv kommentar

Vil du bare i gang?

Tilmeld dig uddannelsen >>

Få råd og værktøjer

Læs Iværksætterbloggen >>

Få TIPS og GODE RÅD til dit iværksætterliv - direkte i indbakken!

29 gode råd