Kan man være deltidsiværksætter?

Skrevet af: Jette Rasmussen d. 22-08-2014
Tags: Iværksætteruddannelsen, drømme, opstart

Det korte svar på dét spørgsmål er – JA, selvfølgelig kan man det! Der er ingen, der kræver, at du skal lægge dit faste arbejde som lønmodtager fra dig, bare fordi du går med tanker om at starte din egen virksomhed.


Der er stor forskel på, hvornår i ens liv man er klar til at tage de første skridt, og der er ingen grund til at slippe det ’sikkerhedsnet’, der ligger i fortsat at have en fast indtægt, mens du bliver klogere på, hvad det vil sige at være iværksætter, og giver din forretningside tid og mulighed for at vokse sig stærkere. I blogindlægget her vil jeg beskrive nogle af de udgangspunkter, vores deltagere har haft i årenes løb – fx som studerende, i arbejde, som ledig osv.

Kan man starte virksomhed, mens man læser?

Ja – faktisk kan det være en fordel at starte virksomhed, mens man læser, eller lige efter man er blevet færdig med sin eksamen. Ofte har man i studietiden været vant til en relativt lav indkomst med SU og eventuelt studiejob. Derfor har man også færre faste udgifter, og man  vil kunne sætte den indkomst, virksomheden skal generere i starten, lavere, end hvis man kommer fra et fast job med høj løn.


Da jeg selv startede som iværksætter kort efter min eksamen, oplevede jeg mange fordomme. Dengang, for 25 år siden, var der en udbredt holdning om, at akademikere kun blev selvstændige, hvis ikke de kunne få et job efter deres eksamen – sådan er det heldigvis langt fra længere! Mange uddannelsesinstitutioner har endda iværksætterordninger undervejs i studietiden, og vi oplever også mange studerende, der deltager i vores aftenhold sideløbende med, at de færdiggør deres uddannelse, og på den måde er klar til at starte deres virksomhed op lige efter (eller endda inden) deres eksamen.

Kan man starte virksomhed, mens man er i fast job?

Ja – på den måde har du stadig en fast indkomst, mens du øger din viden om, hvad det vil sige at drive en virksomhed – og finder ud af, om livet som selvstændig i det hele taget er noget for dig. Vi oplever rigtig mange, der tager de første trin af Iværksætteruddannelsen, mens de er i arbejde, og på den måde lige så stille lader deres forretningside tage form. Der er naturligvis tavshedspligt på holdene, både for underviserne og for de andre deltagere, så deltagere, der sidder i uopsagte stillinger, og som ikke vil have, at arbejdspladsen finder ud af, at de overvejer at starte (måske konkurrerende) virksomhed, kan føle sig trygge ved at komme der.

Kan man være deltidsiværksætter?

Ja – der er intet til hinder for, at du driver din virksomhed ved siden af et fuldtids- eller deltidsarbejde – og ingen siger, at det nogen sinde behøver at blive mere end det. Mange webshops er eksempelvis opstået på den måde, fordi meget af handlen kan varetages af det tekniske i webshoppen, og så kan varer pakkes og afsendes uden for ens almindelige arbejdstid. Hvordan og i hvilket omfang du vil drive din virksomhed, er HELT op til dig – og vi kan naturligvis rådgive dig, så du får skabt nogle rammer, hvor du har mulighed for at finde balancen mellem et lønmodtagerjob og iværsætterlivet.

Samtidig giver det netop muligheden for, at man kan ’dyppe tæerne i vandet’, så at sige, så man prøver, hvordan det er at være iværksætter med alt, hvad det indebærer, men uden at man fra den ene dag til den anden springer i på dybt vand og skal kunne svømme med det samme.


Kan man tage Iværksætteruddannelsen, når man er ledig?

Ja – vi har løbende intensive forløb (Trin 1+2) i dagtimerne, hvor deltagerne ofte er ledige, der kan få uddannelsen godkendt (og ofte betalt) af deres A-kasse eller jobcenter. Er du ledig og går med en drøm om at blive iværksætter, så prøv at tale med din konsulent/kontaktperson om dine muligheder for at få uddannelsen godkendt.  Har din konsulent spørgsmål vedrørende uddannelsen, kan I kontakte Camilla Vindstrup på Aalborg Handelsskole, der står for administrationen af tilmeldinger på tlf. 9133 3306 eller cavl@ah.dk - hun er altid klar til at hjælpe jer. Du skal dog altid være opmærksom på de gældende regler ift. dagpenge/mulighed for bierhverv/supplerende dagpenge, inden du anskaffer dig et CVR-nummer; så tag en grundig snak med din a-kasse, inden du tager det skridt.

Kan jeg få hjælp til alle de praktiske ting omkring opstart, når jeg er færdig med Iværksætteruddannelsen?

Ja – der er mange muligheder for rådgivning og praktisk hjælp (ud over den du kan få på Iværksætteruddannelsen), både gratis og i form af tilskudsordninger. Du kan altid henvende dig på dit lokale erhvervskontor og få gratis rådgivning.

Hvordan ved jeg, at jeg er klar til at gå på Iværksætteruddannelsen?


Det korte svar er, at du allerede ER klar i og med, at du læser dette blogindlæg. Det viser nemlig, at du har interessen og måske en spirende drøm om at blive iværksætter. Du kan også prøve at tage vores iværksættertest her eller gå på oplevelse i vores 'Ofte stillede spørgsmål' – og så er du naturligvis altid velkommen til at skrive til mig på jr@infolinkkurser.dk eller ringe på 70 200 903, hvis du har yderligere spørgsmål.

Vi starter løbende hold i det næste par måneder – se oversigten over alle de kommende hold her; der er helt sikkert også et, der passer til dine behov.

Skriv kommentar

Er du i tvivl?

Tag Iværksættertesten her >>
 

Vil du bare i gang?

Tilmeld dig uddannelsen >>

Få råd og værktøjer

Læs Iværksætterbloggen >>

Online undervisning på Iværksætteruddannelsen via Zoom

Online undervisning via Zoom

Vi passer på hinanden mens vi lærer.

Takket være god teknik, høj omstillings-parathed fra vores deltagere og ikke mindst opbakning fra vores dygtige rådgivere og undervisere.

Du kan også bringe verden tættere på dig. Vi deler gerne vores erfaringer og har lavet en lille guide, så du kan komme hurtigt igang.

Læs blogindlægget >>