Kreative erhverv

Ann Dahl Kjelgaard, designwerke

- Min mand arbejder meget, så min bekymring gik på, hvordan jeg både skulle få firma og familie til at gå op i en højere enhed. På rådgiveraftenen fik jeg en god snak med Jette Rasmussen, som gav mig nogle helt konkrete værktøjer
Læs mere

Firma og familie fungerer fint

Iværksætteruddannelsen giver ro i maven. Det mener Ann Dahl Kjelgaard, indehaver af Designwerke.

- Når alle de praktiske ting i forhold til en karriere som selvstændig er på plads, er det alt det andet, der fylder. Min mand arbejder meget, så min bekymring gik på, hvordan jeg både skulle få firma og familie til at gå op i en højere enhed. På rådgiveraftenen fik jeg en god snak med Jette Rasmussen, som gav mig nogle helt konkrete værktøjer, siger Ann Dahl Kjelgaard.

Hun lærte eksempelvis, at hun også skal give sig tid til at nyde livet. Det har resulteret i, at hendes ældste datter sidder ved siden af mor med sin egen computer, og så arbejder de (datteren ser film på You Tube).

- Det er både hyggeligt og fungerer rigtig fint, siger Ann Dahl Kjelgaard.

Cille Colberg, Colberg Ceramic Studio

- Jeg har lært en masse, og det er inspirerende at møde stærke kvinder, der har gennemgået processen fra ide til succes, og høre, hvordan de har håndteret det,
Læs mere

Kend dine risici

Det, der især er godt på iværksætteruddannelsens Trin 1+2, er, at også risiciene ved at blive selvstændig bliver belyst. Det mener keramiker Cille Colberg, Hjørring. Hun er den eneste i Danmark, der skaber skulpturer med keramisk graffiti.

- Der er mange faldgruber, og det kan gå galt. Kurset er en god stifinder til at finde vejen til succes, siger Cille Colberg, der på anbefaling tog turen fra Hjørring til Aalborg for at blive klogere på livet som selvstændig.

Hun er uddannet keramiker og autodidakt billedkunstner, og hun ønsker at etablere selvstændig virksomhed i denne branche.

- Jeg anbefaler alle, der gider lytte, at tage på Iværksætteruddannelsen. Jeg har lært en masse, og det er inspirerende at møde stærke kvinder, der har gennemgået processen fra ide til succes og høre, hvordan de har håndteret det, siger Cille Colberg, der også sætter stor pris på den sparring, hun fik af Infolink Kursers direktør Jette Rasmussen.

- Jette Rasmussen er godt til at give et spark bagi. Til mig sagde hun: ”Du har det hele, du skal bare i gang”, fortæller Cille Colberg.

cillecolberg.blogspot.dk

Jonas Byrresen, Bedtime Digital Games

- Som en bonus oveni fik jeg et lille netværk, som jeg fortsat holder kontakt med, så jeg kan absolut kun anbefale alle, der overvejer at blive selvstændige, at tage på Iværksætteruddannelsen.
Læs mere

Styr på maskineriet bagved

Alle får noget ud at gå på iværksætteruddannelse, mener spiludvikler Jonas Byrresen, der på Trin 1+2 i Aalborg selv fik styr på hele maskineriet bagved det at etablere egen virksomhed, eksempelvis moms, budget, skat, advokat og revisor.

Han, der er uddannet Cand. IT i interaktive, digitale medier, udvikler spil til computere, mobiltelefonen m.m., fik sig en god snak med Skat om de specielle ting, der gør sig gældende for momsen på computerspil.

- Især rådgiveraftenen var helt i top. Jeg oplevede Skat som positive medspillere, og fik en konstruktiv samtale med en advokat om de forhold, der gør sig gældende, når der skal investor ind i virksomheden, selskabsdannelse osv. Det var en fed oplevelse, siger Jonas Byrresen, der også synes, at det var rart at møde andre iværksættere, som han fik lov til at forklare sit produkt for.

- Som en bonus oveni fik jeg et lille netværk, som jeg fortsat holder kontakt med, så jeg kan absolut kun anbefale alle, der overvejer at blive selvstændige, at tage på Iværksætteruddannelse, siger Jonas Byrresen.

Kathrine Skovsgaard, Events by Skovsgaard

- En sidegevinst ved kurset er, at vi er nogle stykker, der har etableret en lille, effektiv netværksgruppe.
Læs mere

En tryg vejviser

- Trin 1 på iværksætteruddannelsen giver en kæmpe indsigt i alle de områder, vi skal forholde os til, når vi etablerer virksomhed. Kurset klæder os godt på og er en tryg vejviser, siger Kathrine Skovsgaard, indehaver af Events by Skovsgaard, der kort fortalt hjælper virksomheder, der tør bruge humor i deres markedsføring.

I forbindelse med, at hun etablerede firma, var hun til informationsmøde hos KPMG, hvor hun hørte om NIN (Nordjysk Iværksætternetværk) og herigennem om Infolink Kurser og iværksætteruddannelsen.

Efter nogle måneder var tiden pludselig rigtig. Det var tilpas meget, som jeg ikke vidste, så jeg meldte mig på. Det betød også, at jeg var knap så rundtosset af den megen information. Der var jo ting, som jeg vidste, og jeg kunne koncentrere mig om alt det, jeg ikke vidste. Rådgiveraftenen var helt i top. Her havde vi mulighed for at få en række eksperter på tomandshånd og spørge dem om alt det, vi personligt havde brug for at vide. Desuden var Jannie Illum Gade en fantastisk kursusleder, siger Kathrine Skovsgaard, der skal på trin 2 til oktober.

Kathrine Skovsgaard har specialiseret sig i flash mobs – en gren af gadeteater – som begyndte i 2003, hvor det første gang sås hos Salling i Aalborg. En gruppe mennesker samles og begynder eksempelvis pludselig at synge eller danse samtidig – og stopper lige så pludseligt.

- Jeg er den eneste i Danmark, der udbyder flash mobs som et markedsføringsredskab, og det er ikke bare PR. Når vi har det sjovt, er det lettere at komme gennem arbejdsdagen. Arbejdsglæde gør os mere effektive til gavn for kunderne, og det kan aflæses direkte på bundlinjen, siger Kathrine Skovsgaard.

Morten Underbjerg, designer

- Det kreative er på plads, men da jeg ville etablere egen virksomhed vidste jeg, at der var ting, der haltede. Derfor tog jeg på Iværksætteruddannelsen, og det har jeg ikke fortrudt et eneste sekund.
Læs mere

Begejstring og solid viden

- Det bedste ved Trin 1+2 er kursusleder Anna Juhl Ladegaards begejstring for kursisterne og deres ønsker og drømme. Desuden er det en fin måde at få et indblik i de ting, der skal til for at drive selvstændig virksomhed, siger Morten Underbjerg, indehaver af designfirmaet af samme navn.

Han designer tøj til kvinder, der tager den helt store pung med på indkøb.

- Derfor forhandles mit tøj ikke i Danmark, men udelukkende i udlandet, siger Morten Underbjerg, der slår sine folder i de store modebyer, Paris, London, Milano m.fl. Selv bor han i Nordjylland.

- Jeg fulgte et godt råd. Verden er blevet så lille, at det mindre og mindre handler om, hvor du er, men hvad du laver. Ved ikke at bo i orkanens øje handler det mere om det tøj, jeg designer, end min person. Da huslejen er væsentlig lavere i Nordjylland end i eksempelvis London, kan jeg tillade mig at gøre andre ting, siger Morten Underbjerg.

Han er uddannet tøjdesigner og har taget sin bachelor i Danmark og master i England. Desuden har han arbejdet i både Frankrig og Italien.

- Det kreative er på plads, men da jeg ville etablere egen virksomhed vidste jeg, at der var ting, der haltede. Derfor tog jeg på iværksætteruddannelsen, og det har jeg ikke fortrudt et eneste sekund. Jeg fik et godt indblik i de ting, der skal til og viden om, hvor jeg skal gå hen, når jeg eksempelvis skal vide noget om toldregler, siger Morten Underbjerg, der anbefaler alle, der vil være selvstændige at slå et sving omkring Iværksætteruddannelsen.

Uanset om du vil være selvstændig bager eller tøjdesigner er basistingene nemlig helt de samme.