Du skal lære af dine successer

Lær af dine successerNogle siger, at man skal lære af sine fejl. For mig er det indlysende, at man lærer af at tænke på sine successer – de gange, hvor tingene er lykkedes for en, hvor man har fungeret godt, har udnyttet sine stærke sider og følt sig veltilfreds.

Undgå at nedgøre dig selv og dine resultater og erfaringer. De er med til at gøre dig til den unikke person, du er.
Du skal derfor i gang med at prale overfor dig selv. Find ud af, hvad der er din passion, og pral af dine erfaringer, din baggrund og den måde, det har udviklet dig på. Find ud af, hvad der er dine stærke sider. Dem kan du bygge din virksomhed videre på.

Find dine stærke sider

Vi har ofte svært ved at huske, beskæftige os med og fortælle om vores stærke sider. De fleste af os er klar over vores svage sider, mens vores stærke sider desværre ofte er mere skjulte for os.

I vores hverdag er det mere alment accepteret at tale om sine dumheder og fejltagelser end sine sejre. Vi kender det alle, når vi overgår hinanden i at fortælle: “Kalder du det at dumme sig? Nej så skal du bare høre….”

Så brug nogle stille stunder hver uge på at fokusere på hvad du er god til, dine styrker.

Lad dine stærke sider få plads og øv dig i at italesætte dem – både overfor dig selv og andre.
Tænk konkret over hvordan du får styrkerne i spil bedst muligt – og gerne hver dag.

Tag imod ros

Hvad med rosen? Den preller måske af. Vi glemmer den langt lettere end kritikken. Vi kan endda finde på at kritisere den, der af et ærligt hjerte roser os. “Det kan du da ikke mene alvorligt.” “Du må have spist søm.” Vi kan også svare med en nedgørelse af os selv. “Det var ikke noget særligt at lave den gryderet. Har du ikke lagt mærke til, at den mangler et eller andet?” “Den gamle las. Den kjole er da tre år gammel.”
Hvis svaret i stedet er “Tak”, kunne det tænkes, at den, der roser, har mere lyst til at rose igen. Og man bliver selv bedre til at lade det positive synke ind.

Prøv at være opmærksom på, hvordan du reagerer overfor ros. Kritiserer du den, der roser, nedgør du dig selv, eller takker du? Hvis du ikke takker allerede, så se, hvad der sker, hvis du gør det. Du vil selv føle dig bedre tilpas i situationen. Og så er det rart for den der roser, at det bliver taget godt imod.

Spørg folk der holder af dig

Du får lejlighed til at afprøve det, hvis du spørger familie, venner og bekendte om, hvad du er god til. Spørg, om de vil skrive det ned – ellers må du selv gøre det. Disse rose-sedler kan blive et meget kært eje for dig.

Skriv også ros ned, du får uopfordret, og den ros du kan huske, du har fået gennem årene. Læs dine gamle anbefalinger, tag kopi af dem og sæt dem ind i din arbejdsmappe. Saml alle dine eksamensbeviser og kursusbeviser. Vær stolt af dig selv.

Lær af din succes

Styrker, ros og andres positive syn på dig og det du har opnået kan omsættes og bruges for at udvikle den næste succes.
Vær undersøgende omkring dine tidligere successer, hvad var skyld i det positive udfald? Kombineret er disse ressourcer vejen til din næste succes.

Skrevet af: Jette Rasmussen d. 26-01-20

Start virksomhed på et solidt grundlag.
Få viden, redskaber og netværk.

Scroll to Top