Sommertid er drømmetid

Sommertiden er tiden, hvor vi træder ud af hverdagen og for en tid slipper arbejdslivets forpligtelser og deadlines. Ja, faktisk kan

sommertiden ses som ét langt brusebad – der, hvor vi er os selv, fri fra dagligdagens trummerum, og hvor tankerne får frit spillerum. Er du i arbejde, går du måske med en drøm om at blive selvstændig – men ofte også med en masse mentale begrænsninger og spørgsmål, der spænder ben for, at du lader drømmen få frit løb.

I blogindlægget her vil jeg komme med nogle råd til dig, der overvejer at blive selvstændig, så du kan slippe drømmene fri og prøve dem af. Det er ikke sikkert, de tanker fører til, at du rent faktisk vil være selvstændig eller være det lige nu – men så ved du i hvert fald, hvorfor den beslutning er truffet.

Tag springet – eller dyp tæerne

Man taler ofte om, at man skal ’springe ud i’ at blive iværksætter – som om det er noget farligt, eller hvor fokus er på, at man forlader den ’sikre grund’ som lønmodtager. Sådan behøver det langt fra at være! I stedet for at slippe alt, springe i vandet og håbe på, du kan svømme, så kan du jo starte med stille og roligt at tage svømmeundervisning, sætte tæerne i vandet og mærke, om det føles varmt eller koldt – og så lige så stille gå ud på dybere og dybere vand, som du er klar til – eller blive på det lave, lune vand, hvis det er der, du føler dig bedst tilpas!

Tre skridt til at komme i gang

1. Drøm stort! – du kan altid senere indsnævre din drøm, hvis det bliver nødvendigt

Du går måske med en spirende fornemmelse i kroppen; en lille stemme, der bliver ved med at dukke op og hviske ’Måske skulle jeg gøre det – måske skulle jeg blive iværksætter?’ Måske har du altid drømt om at arbejde med nogle bestemte produkter eller færdigheder, eller måske har du fået en idé til et helt nyt produkt, men er usikker på, om drømmen nu kan holde.

Til dig vil jeg bare sige: Drøm stort! Lyt til den stemme og giv den plads – det, at du lytter til den, betyder jo ikke nødvendigvis, at du skal sige dit job op i morgen og fra den ene dag til den anden vide alt om at kunne drive virksomhed, udvikle produkter og ydelser og ikke mindst sælge dem. Første skridt er at TURDE drømme – og at turde drømme drømmen FULDT UD. Tænk på, hvad drømmen kan give dig – hvordan du vil kunne arbejde med noget, du elsker, have friheden ved at være din egen chef, og gøre en kæmpe forskel for de kunder, der vil kunne benytte sig af dine produkter eller ydelser.

2. Skriv dine tanker ned – Det øger muligheden for at realisere dem

Brug noget tid på at skrive dine tanker og drømme ned. Det hjælper dig både til at blive klogere på din drøm og til at blive klogere på dig selv og til at vide, hvad du egentlig gerne vil. Samtidig bliver det lettere at fastholde din drøm og din vision, når du får den ned på skrift; hvis du blot går med den i hovedet, kan tingene let komme til bare at køre i ring. Prøv også – måske med hjælp af en professionel rådgiver – at få ned på papir nøjagtigt, hvad det vil kræve at få din drøm til at gå i opfyldelse. Måske er der faktisk ikke så lang vej dertil, som du tror?

Jeg har engang rådgivet en spirende iværksætter, der ikke turde drømme fuldt ud, fordi hun var nervøs for, om det hele kunne komme til at køre rundt. Da vi så fik talt det hele igennem og fik tanker og tal ned på papiret, viste det sig, at der kun var 30-40.000 kr.’s forskel på hendes vildeste drøm og den begrænsede drøm, hun troede kunne realiseres – for hun havde allerede i forvejen mange af de ressourcer, der skulle til.

Samtidig betyder det, at du skriver din drøm ned – eller fortæller den til en ven/partner – at den bliver meget mere håndgribelig at gå efter. Et mål, du kan se, er meget lettere at ramme end et, du blot går og fantaserer om – og oven i det, gør det det også nemmere at vurdere senere ideer i forhold til, om de bringer dig tættere på dit mål og din drøm eller tager dig i en anden retning.

3. Sæt handling bag ordene – uden handling, ingen resultater

Men når så det er sagt, så behøver handlingen jo netop ikke at være at springe i på det dybe. Det kan sagtens være en trinvis udbygning af de nedskrevne tanker og ideer, du har gået med om din drøm, som du nu prøver at gøre lidt mere konkrete. Skriv lister med fordele og ulemper: Om livet som iværksætter, og hvad det vil betyde for din hverdag.

Prøv også at lave en ’inspirationsmappe’, hvor du samler input fra fx idoler, der arbejder med det samme, som du kunne tænke dig; se på, hvad de gør, og hvordan de er kommet dertil, hvor de er. Det kan være alt fra praktiske ting – har de taget en uddannelse, fået rådgivning, søgt tilskud – til personlige ting som deres etiske tilgang til deres fag eller den måde, de møder mennesker på.

Jeg har personligt Oprah Winfrey som mit store forbillede og imponeres stadig af den måde, hun møder folk med empati og i øjenhøjde og har som mål at uddanne og løfte mennesker – og samtidig formår at være en rigtig dygtig forretningskvinde, der også på fornem vis håndterer ofte at være i mediernes søgelys.

Samtidig er det godt at lave noter med dine egne stærke og svage sider  – helt ned til, hvordan du håndterer dagligdags opgaver på jobbet eller i familien. Spørg også gerne andre, fx venner og bekendte, hvad de godt kan lide ved dig, og hvad de ser, du er god til. Derved bliver du også klogere på dig selv – og opdager måske nye, rigtigt gode egenskaber, der hjælper med til at styrke din selvtillid.

Og husk altid, at selv om vejen til din drøm måske synes lang, så vil mængden af små skridt i sidste ende bringe dig lige så langt som ét stort spring – og du vil utvivlsomt have lært en hel masse på din vej dertil!

Du er ikke alene

Vigtigst af alt er: Du er ikke alene om din drøm! Der står mange mennesker klar til at hjælpe dig – især i de rigtigt velfungerende nordjyske støtteordninger til iværksættere. På Iværksætteruddannelsen kan du på helt uforpligtende vis få afprøvet din drøm og få professionel rådgivning om, hvordan du kan føre den ud i livet. En af vores følgere på Facebook giver dette råd til dig, der overvejer at blive selvstændig – og tydeligere kan det vist ikke siges:

”Mit råd er: Tilmeld dig et iværksætterkursus hos Infolink ! 🙂
Det har klart været det bedste jeg nogensinde har gjort, her får man fantastisk rådgivning, skønne sparringspartnere og afprøvet sin idé. Jeg oprettede CVR ugen efter, jeg var færdig med kurset, og er nu i fuld gang med at forsøge at komme godt fra start..
Uden kurset ville jeg slet ikke stå, hvor jeg gør lige nu
Finder man undervejs på kurset ud af, at man ikke vil være selvstændig alligevel, er pengene bestemt ikke tabte ! Kurset giver SÅ meget, og uanset hvad er der fantastiske ting at lære for os alle  :)”

Jeg vil personligt glæde mig til at drømme hele sommeren – om spændende nye tiltag for Iværksætteruddannelsen, Infolink Kurser og de nordjyske iværksættere og om alle de af jeres drømme, jeg vil komme til at opleve – og måske hjælpe med at gøre til virkelighed – i løbet af efterårets hold på Iværksætteruddannelsen.

Online mini-kursus kr.: 0,-

Har du lyst til at arbejde med at konkretisere dine drømme, så kan det være sommeren er det perfekte tidspunkt at gennemgå vores 3-ugers online mini-kursus, der hjælper dig med at komme videre med din virksomhedsidé?!

Du kan læse mere om mini-kurset og tilmelde dig ved at klikke lige her

God sommer – og dejlig drømmetid!

Skrevet af: Jette Rasmussen d. 04-07-2019

Start virksomhed på et solidt grundlag.
Få viden, redskaber og netværk.

Scroll to Top